E-kitap, kitap okumayı kolaylaştıran teknolojinin yeni oyuncusu olarak piyasaya çıktı. Pil ömrü, kolay taşınabilirliği, hızı ve ekran kalitesiyle kitap, makale ve diğer yazı türlerini farklı formatlarda okumak isteyen okuyucuların gözdesi konumuna geldi. Ancak e-kitaplar henüz beklendiği kadar popüler değil. Bu aşamada neden e-kitaplar sağladığı kolaylıklara rağmen satın alınmıyor sorusu sorulabilir.

Burada tüketici davranışı açısından gözlemlenebilecek olan konu ise duygusal pazarlamanın fonksiyonel pazarlama karşısında nasıl bir duruş sergileyeceğidir. Bu da beraberinde yeni bir tezi getirir. “ Gerektiği kadar fonksiyonel ve iyi olan ürünler, tüketicinin duygusal kararlarını etkileyebilir.” Bu durumda pazarlama müdürleri vaat ettikleri farklılık, üstün olma ve değişik kimliklere sahip olma söylemleri yerine teknoloji trendlerini en yenilikçi anlayışlarla yakalamak zorunda kalabilirler. Diğer yandan da belki de e-kitapların satılabilmesi için yürütülecek olan halkla ilişkiler ve pazarlama kampanyaları tüketicileri etkileyebilir. Örneğin, e-kitaplarla hali hazırda okunan kitaplar arasında kurulabilecek duygusal bağ, duygusal tüketicinin yani geleneksel kitap severlerin e-kitaplarla kurabileceği ilişkiye yardımcı olabilir.
Sonuç olarak e-kitapların yaygınlaşmaması tüketicinin bilişsel kararları ve algısıyla doğrudan ilişkilidir. Kimi zaman ucuza son teknolojiye sahip olunabiliyor olsa da tüketici, maliyeti fazla olan kitabı alıp dokunmayı tercih edebilir. E-kitap ile gelen yeni tüketim anlayışı bize hızlı ol, daha çok sahip ol ve sosyal sorumlu ol derken yeni bir kültürün parçası ol diye de seslenmektedir. E-kitap almak sadece o ürüne sahip olmak değil bambaşka dünyaya adım atmakla da ilişkilendirilebilir.